Fredrik Lindgren nyerte a Cseh Nagydíjat - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. május 27., vasárnap

Fredrik Lindgren nyerte a Cseh Nagydíjat

A magyar és a lengyel szurkolók egyik kedvenc helyszínén, Csehország fővárosában, Prágában rendezték az idei egyéni világbajnokság második fordulóját. Az összecsapást egy igazán fordulatos és izgalmas döntő végén Fredrik Lindgren nyerte pár méterrel Patryk Dudek előtt. A dobogó legalsó fokára Emil Sayfutdinov állhatott fel.
A Cseh Nagydíj legjobbjai: Dudek, Lindgren, Sayfutdinov. Fotó: Jarek Pabijan / Sportowefakty.pl
Sorozatban a 22. alkalommal rendezték meg idén Prágában a Cseh Nagydíjat, amely a világbajnoki kalendárium egyik legnagyobb hagyományokkal bíró összecsapása. A helyszín rendkívül népszerű a magyar és lengyel szurkolók körében, ám az utóbbi években a britek és a németek is szép számmal képviseltetik magukat a rendezvényen. A statisztikák alapján kijelenthető, hogy aki Prágában nyer, az a világbajnokságot is nyeri/nyerheti, hiszen eddig a történelem alapján kilencszer beigazolódott. Legutóbb tavaly, amikor Jason Doyle diadalmaskodott a cseh fővárosban, míg az év végén a bajnoki címet is megszerezte. A legnagyobb favorit mégis Tai Woffinden volt, aki már háromszor nyert a Marketa Stadionban, s az idei nyitófordulón Varsóban is ő állhatott a dobogó legtetejére.

Épp, hogy csak elkezdődött a verseny az első futamot egyből újra kellett indítani, hiszen a sérült Martin Vaculikot helyettesítő Niels-Kristian Iversen bemozdult a startnál. A dán egy a tavalyi évben bevezetett figyelmeztetést kapott tettéért. A megismételt etap minden gond nélkül lezajlott, Woffinden hiba nélkül nyerte, az őt harciasan támadó Lindgren előtt. Az első négy futam leginkább a startokról szólt, melyből három alkalommal is a fehér bizonyult a legjobbnak, majd négy körös vonatozás vette kezdetét.

Az első pályakarbantartás után a tendencia folytatódott: aki a fehérről indult, nagy valószínűséggel a mezőny előtt találta magát a startot követően. Az ötödik futamban is ez történt, Pawlicki az élre vágott, akit Lindgren harciasan támadt, ám a lengyel meglassult, így mögötte a svéd is, ám az őt követő Hancock belemotorozott annak hátsókerekébe. Kis híján csúnya bukás lett belőle, ám szerencsére elkerülték az incidenst.

A hetedik futamban Jason Doyle nem járt ilyen szerencsésen, hiszen a startot követően pirosról induló Zmarzlik valamint a fehérről jól elstartoló Cook közrefogták, s kék sisakos ausztrál a salakra került. A világbajnok saját lábán tért vissza a depóba, míg a futamot mind a négy versenyzővel megismételték. Az ismétlésnél ismét Cook startolt a legjobban, ám vezető pozícióját nem tudta megtartani, hiszen előbb Woffinden kívülről, majd Zmarzlik belülről előzte, végül az első kör vége előtt Doyle is elmotorozott mellette.
Jason Doyle bukása. Fotó: Jarek Pabijan / Sportowefakty.pl
A harmadik körre megtört a fehér starthely sikerszériája, s egyre több anyag került kívülre, így izgalmas párharcokat is láthattunk a kezdeti vonatozások után. 12 futam elteltével Woffinden és Janowski egyaránt 9-9 egységgel, százszázalékosan vezették a tabellát. A két listavezető a 15. futamban találkozott össze, ám itt a vert mezőnyben találták magukat. Janowski nullázott, Woffinden pedig harciasan támadta Pawlickit, akit az utolsó kanyarban motorozott körbe a két pontért.

A keresztbe verésekkel tűzdelt húsz futamos alapszakaszt végül Woffinden nyerte 14 ponttal, a 12 pontos Sayfutdinov és a 11 pontos Janowski, a 10 pontos Lindgren, a 9 pontos Dudek, a 8 pontos Pedersen, a 8 pontos Doyle valamint a 7(!) pontos Laguta előtt. Starthelyeket is ebben a sorrendben választhattak, s úgy tűnt a - statisztikák ellenére - elődöntőre, nem a fehér lett a favorit. Woffinden a piros mellett tette le a voksát az első elődöntőben, míg a másodikban Sayfutdinov szintén a szegély mellett döntött.

Az első elődöntő startját követően Woffinden állt az élre, akit Pedersen követett, ám Lindgren melléfordult, s a dán elcsúszott. A vezetőbíró Kristell Gardell Pedersen kizárása mellett döntött. Az újraindított futamban szintén a brit állt az élre, ám Lindgren a harmadik helyről küzdötte fel magát az elsőre, megnyerve az etapot. A második elődöntőben Dudek kékről szenzációsat startolt, s az élre állt, akit honfitársa, Janowski követett egészen a következő kanyarig, ahol Sayfutdinov melléfordult, s a lengyel bukott. Míg Pedersenék incidensénél nem látszott tisztán a kontaktus a két versenyző között, ebben az esetben tisztán látszódott az, hogy az orosz versenyző hátsókereke hozzáér, hozzáütődik Janowski első kerekéhez. A svéd vezetőbíró ebben az esetben Janowskit diszkvalifikálta. A megismételt etap Dudek sikerét hozta, aki Sayfutdinov és Laguta előtt haladt át a célvonalon.


A mindent eldöntő döntő előtt Lindgren választhatott először, aki a pirosra szavazott, Dudek a kék mellett voksolt, Woffinden a fehéret választotta, míg Sayfutdinov számára a palánk melletti terület maradt. A startot követően Dudek jött el a legjobban, míg mögötte a kijövőben Lindgren elég rendesen a palánkra vezette Woffindent, aki kis híján a füvön találta magát. A brit ki is állt a futamból, míg a megmaradt hármas öldöklő csatározásba kezdett. A futamot Dudek vezette az elejétől, ám Lindgren hatalmas tempóval közeledett felé, akit Sayfutdinov próbált megelőzni. A svéd támadásai sikertelennek bizonyultak, egészen az utolsó kanyarig ahol a lengyel mellé ért, s végül az utolsó métereken megelőzte, pályafutása harmadik Grand Prix győzelmét szerezve ezzel.

Lindgren győzelmének köszönhetően a bajnokságot is vezeti 32 pontjával, a 31 pontos Woffinden valamint a 24-24 pontos Dudek és Janowski előtt. A következő Grand Prix fordulót Dániában, Horsens városában rendezik június 30-án. A világ legjobbjait azonban már jövő hét végén újra láthatjuk a világkupát felváltó, 15 ország párosait felvonultató, nemzetek párharcában.

Végeredmény:
1. Fredrik Lindgren (Svédország) - 16 (2,2,1,2,3,3,3)
2. Patryk Dudek (Lengyelország) - 14 (0,2,1,3,3,3,2)
3. Emil Sayfutdinov (Oroszország) - 15 (3,2,2,3,2,2,1)
4. Tai Woffinden (Nagy-Britannia) - 16 (3,3,3,2,3,2,d)
5. Maciej Janowski (Lengyelország) - 11 (3,3,3,0,2,d)
6. Jason Doyle (Ausztrália) - 9 (1,1,2,3,1,1)
7. Nicki Pedersen (Dánia) - 8 (3,0,R,2,3,d)
8. Artem Laguta (Oroszország) - 8 (2,2,2,3,0,1)
9.Matej Zagar (Szlovénia) - 7 (1,1,3,1,1)
10. Greg Hancock (USA) - 7 (2,1,1,1,2)
11. Vaclav Milik (Cseh Köztársaság) - 6 (0,3,0,2,1)
12. Niels-Kristian Iversen (Dánia) - 5 (1,0,3,0,1)
13. Przemysław Pawlicki (Lengyelország) - 5 (0,3,1,1,R)
14. Chris Holder (Ausztrália) - 5 (1,1,2,1,0)
15. Bartosz Zmarzlik (Lengyelország) - 4 (0,2,0,0,2)
16. Craig Cook (Nagy-Britannia) - 2 ( 2,0,0,0,0)


2018.05.27.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here