Woffinden diadala, Doyle drámája Varsóban - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. május 15., kedd

Woffinden diadala, Doyle drámája Varsóban

Hivatalosan is véget ért a holtidény, hiszen szombat este Lengyelország fővárosában, Varsóban kezdetét vette a 2018-as egyéni világbajnokság, melynek nyitófordulóján a brit Tai Woffinden bizonyult a legjobbnak, míg a címvédő Jason Doyle-nak egyáltalán nem jött ki a lépés.
A Lengyel Nagydíj legjobbjai: Janowski, Woffinden, Lindgren. Fotó: Lukasz Trzeszczkowski / Sportowefakty.pl
Teltház, mintegy 55 ezer ember előtt rendezték meg idén negyedik alkalommal a Lengyel Nagydíjat Varsóban, mely a 2018-as FIM Speedway Grand Prix széria nyitófordulója is volt egyben. Ezúttal az időjárásra sem lehetett panasz, verőfényes napsütés fogadta a világ legjobbjait és a több tízezer szurkolót a lengyel fővárosban, így pár órával az összecsapás előtt a szervezők úgy döntöttek, hogy kinyitják a Nemzeti Stadion tetőszerkezetét.

A látványos bevonulást követően kezdődhetett az első futam, mely egyből egy bukással indult. A harmadik helyen haladó újoncot, Przemyslaw Pawlickit taszította meg a regnáló világbajnok, Jason Doyle, s a lengyel hatalmasat esett. Pawlicki szerencsére saját lábán hagyta el a pályát, míg a vezetőbíró az ausztrált diszkvalifikálta az újraindításból. A következő bukásra nem kell sokat várni, hiszen a harmadik futam beszállójában egy nagy hosszú kényszerpihenőt követően visszatérő rangidős, Greg Hancock csúszott el. Az amerikai korrekt volt versenytársaival szemben, hiszen nem a salakon feküdve várta a piros zászlót, hanem felpattant, s tisztességesen végighúzta a négy kört.

A tizedik etapban egy nagyon csúnya bukás történt a szabadkártyával induló Krysztof Kasprzak valamint Emil Sayfutdinov között. A lengyel versenyző nem igazán tudott befordulni a beszállóban, s magával sodorta a kívülről érkező oroszt is, majd mindketten hatalams lendülettel csapódtak a lufipalánkba. Az incidenst követően Kasprzak azonnal felállt, természetesen diszkvalifikálták, míg Sayfutdinovot picit ápolták. Végül ő is felállt, saját lábán hagyta el a pályát, s hátsérülése ellenére visszaült motorjára és folytatta a viadalt.
Kasprzak és Sayfutdinov bukása. Fotó: Jarek Pabijan / Sportowefakty.pl
A tizenkettedik futamban a tavalyi ezüstérmes, Patryk Dudek került a salakra a több év után visszatérő Artem Laguta segítségével. Az orosz picit elsodorta a lengyelt, ám a vezetőbíró mind a négy versenyzővel megismételte az etapot. A tizenhatodik futamban a törött kézzel induló Nicki Pedersen bukott hatalmasat. A háromszoros világbajnok nagyon kisodródott az egyre gödrösebb talajon, s csúnyán odaverte magát. A bukás következtében kézfeje kétszeresére dagadt, így visszalépett a további küzdelmektől.

A húsz futamos alapszakasz során jó néhány izgalmas futamot, párharcot, bukást és szalagérintést vagy bemozdulást láthattunk. A bemozdulásokért figyelmeztető felirat került az adott versenyző neve alá, s másodjára kizárással párosul. Ez történt Pawlickivel is 14. futamban, míg Doyle szalagot érintett, melyért újabb futamból diszkvalifikálták. A húsz futam végeztével a címvédő így mindössze 5 pontig jutott, drámaian kezdve GP szezonját.

Az alapszakaszt a bukmékerek által is favoritnak tartott, az idén bombaformában motorozó Fredrik Lindgren nyerte 12 ponttal, a 10-10-10 pontos Laguta, Woffinden és Dudek előtt. A nyolc közé 9-9-9 ponttal Holder, Janowski és Zagar valamint az egyetlen 8 pontos Zmarzlik került. Az első elődöntőt Lindgren magabiztosan nyerte az egész nap domináló piros starthelyről, míg a sárgáról induló Janowski a pálya egészét bemotorozva utasította maga mögé Holdert és Dudeket. A második elődöntőben a szintén pirosról induló Laguta kapta el nagyszerűen a fonalat, s egészen az utolsó körig vezetett, míg Woffinden elé nem vágott. A brit azonban nem sokáig tartózkodott az élen, hiszen az utolsó kanyarban Laguta kívülről támadta, s a célban meg is előzte. A harmadik helyen Zmarzlik óriásit küzdött, s a célba egykeréken érkezett, ám túlhúzta, így hanyatt vágta magát. A lengyel megúszta az esetet, majd egy tiszteletkörrel köszönte meg a szurkolók támogatását.


A mindent eldöntő döntő előtt Lindgren ismét gyorsan lecsapott a pirosra, Laguta a kék, Woffinden a fehér mellett tette le a voksát, így Janowski számára a sárga maradt. A start ezúttal nem jött össze a svédnek, Laguta állt az élre, aki a belső íven motorozott, ám előbb Woffinden kívülről, majd Janowski belülről előzte. A második kör elején a brit hibázott, így Janowski vette át a vezetést, ám nem sokáig, hiszen a kör végén, egy leheletnyi helyen körbemotorozta lengyel riválisát, s visszavette az első helyet. Mögöttük Laguta és Lindgren csatároztak, ám az egyre rosszabb pályán, az orosz is hibázott, így a svéd könnyedén megelőzte. A maradék másfél körben Woffinden kívül száguldott, míg Janowski belül próbálkozott, ám a sorrend nem változott: Woffinden állhatott a varsói pódium tetejére, Janowski és Lindgren előtt.

Az összetett pontvadászatot 16 egységgel Lindgren vezeti a 15 pontos Woffinden valamint a 13-13 pontos Janowski és Laguta előtt. A következő nagydíjat a magyar szurkolók egyik kedvenc helyszínén, Prágában rendezik május 26-án szombaton.

Végeredmény:
1. Tai Woffinden (Nagy-Britannia) - 15 (2,2,2,3,3,2,3)
2. Maciej Janowski (Lengyelország) - 13 (1,2,2,3,1,2,2)
3. Fredrik Lindgren (Svédország) - 16 (2,3,3,1,3,3,1)
4. Artem Laguta (Oroszország) - 13 (3,3,3,0,3,0)
5 . Chris Holder (Ausztrália) - 10 (2,2,2,3,0,1)
6. Patryk Dudek (Lengyelország) - 10 (2,2,1,2,3,0)
7. Matej Zagar (Szlovénia) - 9 (3,0,0,3,3,0)
8. Bartosz Zmarzlik (Lengyelország) - 9 (3,1,3,0,1,1)
9.Emil Sayfutdinov (Oroszország) - 8 (0,1,3,2,2)
10. Greg Hancock (USA) - 8 (0,3,2,1,2)
11. Krzysztof Kasprzak (Lengyelország) - 7 (3,3,d,1,0)
12. Jason Doyle (Ausztrália) - 5 (d,2,t,1,2)
13. Niels-Kristian Iversen (Dánia) - 4 (1,0,1,2,0)
14 . Przemysław Pawlicki (Lengyelország) - 3 (1,0,1,d,1)
15. Maxim Drabik (Lengyelország) - 2 (0,2)
16 Bartosz Smektała (Lengyelország) - 2 (2)
17. Craig Cook (Nagy-Britannia) - 2 (0,1,1,0,0)
18. Nicki Pedersen (Dánia) - 2 (1,1,R,d,-)

Két perces összefoglaló a versenyről:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here