Dán dobogó Debrecenben - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. május 2., szerda

Dán dobogó Debrecenben

A színtiszta dán pódium ellenére két dán és egy meglepetés cseh motoros jutott tovább a szombaton Debrecenben megrendezett egyéni Európa-bajnoki elődöntőből. A viadalon hazánkat három vaspapucsos: Benkő Roland, Magosi Norbert és Tabaka József képviselte.
A nap legjobbjai: Kildemand, Michelsen, Klindt. Fotó: Szilágyi Péter
Eredetileg 13 később 11 majd végül 9 nemzet 16 salakszórója érkezett Debrecenbe a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság elődöntőjére. A mezőny összetétele sérülések miatt változott, hiszen az olasz lincenccel versenyző argentin, Nicolas Covatti a versenyt megelőző héten bukott a brit ligában, s bordatörést szenvedett. Covattit az orosz Vadim Tarasenko helyettesítette, míg pénteken a lengyel Ekstraliga 4. fordulójának Leszno - Zielona Góra összecsapásán a házigazdák korábbi GP menője, Janusz Kolodziej bukott hatalmasat.

A lengyel vaspapucsos megúszta sérülés nélkül az incidenst, ám a cívisvárosi összecsapást nem vállalta, így Magosi Norbert elsőszámú tartalékból főversenyzővé avanzsált. A szombat délelőtt 9 órakkor megrendezett tréningen derültek ki ezen az információk, majd a mezőny jó része letesztelte a Gázvezeték utcai salakovált. Az edzésen Benkő Roland és a svéd Jacob Thorsell nem vettek részt, utóbbi a lesznoi ligameccsről érkezve - egy 12 órás út után -  késte le a délelőtti tréning kezdetét.

Háromnegyed kettő után pár perccel elkezdődött a motoros bevonulás, majd a versenyt Debrecen város jegyzője, Dr. Szekeres Antal nyitotta meg. A himnusz után következett az első futam, melyben egyből Tabaka József indult. A cívisvárosi vaspapucsos a startot követően nagyon kisodródott, majd a későbbi meglepetésembert, Josef Francot megverve egy pontot gyűjtött. A második etapban Benkő Roland állt startszalag mögé, ám a gyulai salakszóró Kildemand, Thorsell és Grobauer mögött pont nélkül kezdte versenyét. A harmadik futamban Magosi következett, aki az orosz Gatiyatov és az ukrán Melnychuk mögött egy ponttal zárt. Sajnos a folytatás sem sikerült úgy a mieink számára, ahogyan azt szerették volna, így végül Magosi 5 ponttal a 12., Benkő szintén 5 egységgel a 13., míg Tabaka 3 ponttal a 14. helyen  végzett.

A viadal első bukása a harmadik futamban következett be, amikor a román Gabriel Comanescu a beszállóban el elcsúszást követően közelebbről is megismerkedett a debreceni salakkal. A hatodik futamban a francia John Bernard az utolsó körben dobta el versenygépét. A francia vaspapucsos nem volt szerencsés, hiszen a 13. etapban szintén ő esett ekkor ráadásul vezető helyen. A nap meglepetés futama lehetett volna, hiszen az addig kétszer nullázó és egyszer bukó Bernard egy jó startot követően az élre vágott, s Melnychuk, Benkő és a későbbi győztes, Michelsen előtt vezette a futamot.  A csoda mindössze egy körig tartot, s a francia az élen elcsúszott, ám óriási szerencséje volt, hogy az őt üldöző Melnychuk ki tudta kerülni. Az incidenst sérülés nélkül megúszta, ám diszkvalifikálták. A megismételt etapot Michelsen simán nyerte.
Benkő és Magosi a harmadik és negyedik helyen. Fotó: Szilágyi Péter
A húsz futamos alapszakaszt végül a három dán: Mikkel Michelsen, Peter Kildemand és Nicolai Klindt zárta a legsikeresebben egyaránt 13 ponttal. Közülük előbbi kettő jutott a fináléba egyenes ágon, míg Klindt elődöntőzni kényszerült. Ellenfelei a 11-11 pontos Jacob Thorsell valamint Marat Gatiyatov valamint a 8 pontot motorozó Josef Franc lettek. Érdekesség, hogy a cseh Francon kívül a német Grobauer valamint a svéd Berntzon is 8 egységet motorozott, ám a cseh az egymás elleni futamokban jobban szerepelt, s két futamgyőzelmet is bezsebelt.

A 21. futam azaz elődöntő nem várt izgalmakat tartogatott. A depóból beérkező versenyzők többsége próbastarttal indított, hiszen a tét nagy volt: mindössze az első kettő csatlakozott a döntő mezőnyéhez. Franc motorja a próbastartot követően felmondta a szolgálatot, ám a tartalék gép is remekül muzsikált. Jó startjának köszönhetően megnyerte az elődöntőt, a dán Klindt valamint az orosz Gatiyatov és a svéd Thorsell előtt. A futam után kiderült, hogy mindössze két dán juthat tovább a debreceni ágról, így Franc futamgyőzelme egyben továbbjutását is eredményezte.


A mindent eldöntő döntőnek így viszont nagy tétje volt, hiszen a három dán közül csak kettő kvalifikálhatta magát a terenzanoi challenge-be. A startot követően Michelsen állt az élre fehérről, s pozícióját a végéig megtartva nyerte a futamot és egyben a versenyt is. Őt Kildemand követte, aki a dobogó második fokára állhatott fel, míg a harmadik helyen Klindt végzett, aki Franc előtt ért be a célba. Klindt ekkor még picit csalódottan állhatott fel a pódium legalsó fokára, ám kedden kiderült, hogy a szervezők szabadkártyát biztosítanak számára, így ott lehet az olaszországi challengen.

Dánok a dobogón. Fotók: Szilágyi Péter
A végeredmény:
1. Mikkel Michelsen - 13 (3,2,2,3,3) + 1. hely a döntőben
2. Peter Kildemand - 13 (3,3,3,3,1) + 2. hely a döntőben
3. Nicolai Klindt - 13 (3,3,2,3,2) + 3. hely a döntőben
4. Josef Franc - 8 (0,2,3,0,3) + 4. hely a döntőben
5. Marat Gatiyatov - 11 (3,1,2,2,3) + 3. hely az elődöntőben
6. Jacob Thorssell - 11 (2,3,3,1,2) + 4. hely az elődöntőben
7. Oliver Berntzon - 8 (2,0,1,3,2)
8. Vadim Tarasenko - 8 (1,R,2,2,3)
9. Valentin Grobauer - 8 (1,3,1,1,2)
10. Renat Gafurov - 6 (2,1,3,d,-)
11. Stanislav Melnychuk - 6 (2,1,0,2,1)
12. Magosi Norbert - 5 (1,2,0,2,0)
13. Benkő Roland - 5 (0,2,1,1,1)
14. Tabaka József - 3 (1,1,1,0,0)
15. John Bernard - 1 (0,F,0,F/d,1)
16. Gabriel Comanescu - 1 (F,0,R,1,0)
17. Bárány Márk - 0 (0)

Nagy port kavart a por kérdés a viadalon. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a nézők megfelelő körülmények között élvezhessék az összecsapást, ám az osztrák vezetőbíró hölgy, Susanne Neuhauser a fair play szabályaira és az egyenlőségre hivatkozva a locsolást követően több perces "száradási szünetet" rendelt el. Az egyes startszámú Mikkel Michelsen ugyanis mindig locsolás után következett, s állandóan jól benedvesített oválon kellett volna bemutatnia kvalitását, míg a többiek száradó vagy már hőség következtében felszáradt oválon húzhatták a gázt. Emiatt volt a "száradási szünet", aminek a közönség értelmeszerűen egyáltalán nem örült. A hőség következtében az egyik néző is rosszul lett, akit a mentők láttak el, majd kórházba szállítottak. Reméljük minden rendben vele, s innen is Jobbulást kívánunk neki!
A svéd Jacob Thorsell a salakporban eltűnve. Fotó: Szilágyi Péter
A következő hazai verseny június 2-án Debrecenben lesz, amikor a Barátság Kupa nyitófordulóját rendezik a Gázvezeték utcán. A teljes hazai és nemzetközi versenynaptár pedig ide kattintva megtekinthető »

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here