Hivatalos: világkupa helyett páros vb! - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. február 11., vasárnap

Hivatalos: világkupa helyett páros vb!

A Nemzetközi Motorsport Szövetség valamint a SpeedwayGP pénteken hivatalos weboldalán is bejelentette, hogy a nagy sikerű csapat-világbajnokságot egy új formula, a FIM Speedway of Nations névre keresztelt páros világbajnokság váltja az idei évtől kezdődően. 
Öldöklő párharcok, teltház és lengyel győzelem - A tavalyi wroclawi világjátékok rövid összefoglalója.
A képen Maciej Janowski (sárga) harcol 2017 egyéni világbajnokával, Jason Doylelal (piros)
Fotó: Sportowefakty.pl 
Futótűzként terjedt korábban a pletyka, míg péntekre hivatalos megerősítést is nyert, mely szerint a 2001-ben indult Fim Speedway World Cup, azaz a salakmotoros csapat-világbajnokság 17 szezont követően megszűnik. Helyébe az évek óta rebesgetett páros világbajnokság lép, melyet nagyjából 3 éve beígértek a Nemzetközi Motorsport Szövetség illetékesei. Eleinte arról is volt szó, hogy a világkupa mellett rendeznék, látva a One Sport által életre keltett Legjobb Párosok Kupájának sikerét. Emiatt azon be is tiltották a nemzetek részvételét, a lengyel szervezők pedig szponzoralakulatokkal töltik fel azóta is a mezőnyt. Kérdés, hogy ez meddig fog működni főleg úgy, hogy egy hasonló formulájú hivatalos páros verseny is lesz vele egy időben de legalábbis egy szezonban.

A tavalyi wroclawi összecsapás teljes egészében visszanézhető. 

A nemzetek párharca érdekes formulát fog ölteni, hiszen 15 ország fogja összemérni erejét. A tervek szerint június 2-án és június 5-én egy egy elődöntőben 7-7 páros csapna össze, mely viadalok első három helyezettje bejutna a június 8-án és 9-én megrendezendő wroclawi kétnapos döntőbe, ahol a lengyelek házigazdaként fogadnák őket. A hét fős finálé mezőnye kétszer is összecsapna, a felújított Olimpiai Stadionban, ahol tavaly a világjátékokat is rendezték. Érdekesség, hogy akkor párosban csaptak össze a salakszórók, amely talán a főpróbája volt ennek az új kezdeményezésnek. A viadalok páros szisztémát használva 21 futamból fognak állni, s a 15 nemzet 2 főversenyzővel valamint egy 21 éven aluli tartalékversenyzővel szállhat harcba. Utóbbi bármikor becserélhető, akár taktikai húzásként is. Ami viszont érdekes, hogy a csapatok összeállítása nem változhat, ugyanazon pilótáknak kell indulni az elődöntőkön és a döntőkön is, csak sérülés esetén módosítható a válogatott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mely 15 nemzet képviseli magát a páros világbajnokságon de vélhetően a tavalyi világkupa első kilenc helyezettje: Lengyelország (rendezőként), Svédország, Oroszország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Lettország, USA, Dánia valamint Csehország ott lesznek a mezőnyben kiegészülve a világjátékokon bemutatkozó német trióval. A meglévő tíz nemzethez még öt csatlakozik, ám, hogy pontosan melyek azt egyelőre nem tudni. Vélhetően a Franciaország, Finnország, Olaszország, Ukrajna, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria, Magyarország felsorolásból válik teljessé a Speedway of Nations mezőnye.

Forrás: SpeedwayGP.com
2018.02.11

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here