Régi és új nevek a jövő évi GP szériában - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. november 27., hétfő

Régi és új nevek a jövő évi GP szériában

Kialakult az egyéni világbajnokság azaz Speedway Grand Prix 2018-as tizenhatfős mezőnye. Az újonc világbajnok, Jason Doyle mellett négy korábbi világelső állhat startszalag mögé a jövő évi szériában, ám érdekesség, hogy közülük hárman szabadkártyával kerültek vissza a sorozatba. A versenyzők között két újonc is található, akik a challengeből kvalifikálták magukat a világ legjobbjai közé.
Két újonc is debütálhat 2018-ban a világ legjobbjai között. Fotó: Mateusz Wójczik Photography

Jason Doyle 32 éves korára felért a csúcsra, s megszerezte salakmotoros pályafutása első egyéni világbajnoki címét. Az ausztrál 2015 óta tagja a világ legjobbjainak, s első évében az összetett 5. helyén végzett. Tavaly szintén bombaformában motorozott, ám az idény utolsó előtti fordulóján, a Torunban megrendezett Lengyel Nagydíjon hatalmasat bukott, így elszálltak világbajnoki esélyei. Az idei évben újult erővel vágott neki a szezonnak, s az sem fárasztotta ki, hogy a SGP fordulók mellett Lengyelországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is húzta a gázt. Ligás formáját egyéniben is kamatoztatni tudta, s a sérülések is elkerülték, így kis híján az utolsó előtti fordulón biztosította világbajnoki címét. A sors fintora, hogy ami a 11. fordulóban nem sikerült, az a Melbourneben megrendezett zárófordulón igen, így hazai nagydíjon, ausztrál publikum előtt emelhette a magasba első vb trófeáját.

A dobogó második fokára az a Patryk Dudek állhatott fel, aki első szezonját töltötte a világbajnoki szériában. Dudek mident megtett a bajnoki címért, hiszen ha Doyle nullázik az utolsó fordulón, mutatott teljesítménye alapján befogta volna az éllovast. De mint tudjuk nincs 'ha' és 'volna', szépen csillog az az ezüst is. Ráadásul teljesítményének köszönhetően ő lett a legjobb újonc a Grand Prix-k történetében. A dobogó harmadik fokára a 2013-as és 2015-ös világbajnok, Tai Woffinden állhatott fel.

Az összetett negyedik helyén Maciej Janowski végzett honfitársa, Bartosz Zmarzlik előtt. A hatodik helyen Emil Sayfutdinov, a hetediken Fredrik Lindgren, míg az utolsó bentmaradást érő pozíción, a nyolcadikon, Matej Zagar végzett. A  top8-hoz négy állandó szabadkártyás csatlakozott a BSI döntése értelmében.

A BSI az idei szezon 9. helyén végzett szlovák klasszist, Martin Vaculikot valamint három korábbi világbajnokot: az amerikai Greg Hancockot, a dán Nicki Pedersent valamint az ausztrál Chris Holdert jutalmazta állandó szabadkártyával. A döntés kisebbfajta felháborodást váltott ki a szurkolókból, sokan hiányolták a mezőnyből Niels-Kristian Iversent, Michael Jepsen Jensent, Antonio Lindbacket vagy az EB-n remekül teljesítő és azt idén megnyerő Andzejs Lebedevs-et illetve pár fordulón tartalékosként beugró cseh Vaclav Miliket.

Az eddig 12 főből álló mezőny három olyan versenyzővel lett teljes, akik saját maguk teljesítményének köszönhetik a jövő évi szereplést. Az augusztus 20-án Oroszországban, Togliatti városában megrendezett Challenget az a Przemyslaw Pawlicki nyerte, aki Nagyhalászban is diadalmaskodott, míg a dobogó második fokára a korábbi vb szereplő Artem Laguta állhatott fel, a későbbi ezüstérmes Patryk Dudek előtt. Mivel utóbbi a nyolc között maradt így a challenge negyedik helyezettje, Tabaka József korábbi angol ligás csapattársa, a brit Craig Cook debütálhat a 2018-ban a világ legjobbjai között.

FIM SPEEDWAY GRAND PRIX 2018 HIVATALOS STARTLISTA:
1. Jason Doyle (Ausztrália)
2. Patryk Dudek (Lengyelország)
3. Tai Woffinden (Nagy-Britannia)
4. Maciej Janowski (Lengyelország)
5. Bartosz Zmarzlik (Lengyelország)
6. Emil Sayfutdinov (Oroszország)
7. Fredrik Lindgren (Svédország)
8. Matej Zagar (Szlovénia)
9. Martin Vaculik (Szlovákia)
10. Greg Hancock (USA)
11. Nicki Pedersen (Dánia)
12. Chris Holder (Ausztrália)
13. Przemyslaw Pawlicki (Lengyelország)
14. Artem Laguta (Oroszország)
15. Craig Cook (Nagy-Britannia)

Forrás: SpeedwayGP.com


Post Bottom Ad

Responsive Ads Here